Levade

Romanesque

Maart 2008

Romanesque kan begin 2008 inmiddels de aanzet tot de levade. Het duurde drie korte trainingsessies om het hem aan te leren dmv positieve versterking. Na deze drie dagen begreep hij de hulpen (vraag) en kon hij die associeren met de reactie (antwoord) die hij daarop moest geven.

De levade

Bij de levade draagt het paard 100% van zijn gewicht op de achterhand, waarbij hij zijn achterbenen tegelijkertijd buigt. De rug maakt een hoek tot ongeveer 35 graden en de schoft blijft even hoog als in stand met maximaal een handbreedte lager of hoger. Het paard vouwt zij voorbenen onder zijn lichaam en blijft 2 a 3 seconde in de houding staan. De achterbenen mogen niet breed staan en zeker niet ongelijk.

Voorbereiding

De voorbereidende oefening is de piaffe. Vervolgens wordt het paard gevraagd om steeds meer gewicht op de achterbenen op te nemen, zodat eerst het ene voorbeen van de grond komt en, als hij in balans is en zich zeker voelt, ook het andere. Uit de piaffe onstaat dus de levade.

Aanleren

In het begin hoeft het paard slechts kort de houding aan te nemen. Het oefenen van de juiste aanzet maakt het paard sterker, zodat het uiteindelijk lang in de levade kan blijven staan. Hoe sterker een paard met de jaren wordt, hoe meer zijn achterbenen zullen buigen en zijn spronggewrichten naar de grond zullen komen, hoe minder hoog hij op zal komen en hoe meer hij zijn voorbenen onder zijn lichaam zal vouwen.

RomanesqueHier buigt Romanesque goed in zijn achterbenen, deze staan gelijk. Hij heeft iets teveel onderhals, zijn voorbenen mogen met de tijd meer onder zijn buik gevouwen worden.

Romanesque moet vooral in balans leren staan. Hoe hoog of hoe diep de hoek van de voorbenen moet zijn varieert naar de vaardigheid en bekwaamheid van het paard. Pas wanneer het paard in een mooie oprichting en fraaie hoofdhouding gecontroleerd en zonder haast met de voorbenen van de grond komt en weer zacht land, kan het paard gevraagd worden om de levade langer vol te houden.

Hoe sterker een paard wordt, hoe meer zijn spronggewricht naar de grond zal komen en zijn achterbeen zal buigen, hoe minder hoog hij op zal komen.

Geef een reactie