headershadow

Latest Blogposts

Travers

PaardenBegrijpen

De traver is – naast de schouderbinnenwaarts – de andere belangrijke hoeksteen van het rechtrichten.

PaardenBegrijpenDefinitie

De travers is een oefening op twee hoefslagen en drie of vier hoefsporen. De voorhand gaat rechtuit en de achterhand is naar binnen gesteld. Daarbij is het paard van nek tot staart in de lengte gebogen en het buitenachterbeen treedt onder het zwaartepunt.

PaardenBegrijpen PaardenBegrijpen PaardenBegrijpen

Straightness Training Exercises

Schouderbinnenwaarts en travers zijn nauw aan elkaar verwante oefeningen die elkaar goed aanvullen:

  • In de schouderbinnenwaarts treedt het binnenachterbeen onder het zwaartepunt en in de travers juist het buitenachterbeen.
  • In schouderbinnenwaarts zijn de schouders naar binnen gericht en in de travers is juist de achterhand naar binnen gericht. (In het buitenland zijn de benamingen duidelijker: ‘’Schulterherein’’ en ‘’Kruppeherein’’ cq ‘’Shoulder-in’’ en ‘’Quarter-in’’.)
  • In schouderbinnenwaarts treden de binnenbenen voor de buitenbenen langs, in travers treden de buitenbenen voor de binnenbenen langs.

In de travers is het paard gesteld in de richting waar het naar toe gaat, dit in tegenstelling tot de schouderbinnenwaarts.

Doel

Het doel van de travers is het paard te leren om met zijn buitenachterbeen onder zijn zwaartepunt te treden. Het grote voordeel ligt in het vermeerderd buigen van dit buitenachterbeen. De travers animeert het buitenachterbeen tot dragen en zorgt ervoor dat de binnenschouder meer schoudervrijheid krijgt. De oefening bevordert de lengtebuiging en leidt tot een verbeterde coördinatie van de ledematen.

PaardenBegrijpen PaardenBegrijpen

De travers is verder een goede voorbereiding op de pirouette, het appuyement en de galopwissel:

  • Als de travers op een steeds kleinere volte gereden wordt, dan onstaat een pirouette.
  • Als de travers op de diagonaal gereden wordt, ontstaat het appuyement.
  • Als het paard in galop van links travers naar rechts travers gesteld wordt, ontstaat de galopwissel.

Het aanleren van de oefening

De travers kan alleen ontstaan uit een perfect uitgevoerde schouderbinnenwaarts. Dus deze oefening moet eerst bevestigd zijn, voordat met de travers aangevangen kan worden. De travers wordt allereerst aan de hand geleerd, daarna rijdend.

Als voorbereiding op de oefening  kan een kleine volte gevraagd worden, zodat het paard de benodigde lengtebuiging voor de oefening verkrijgt. In eerste instantie zijn een paar passen in stap voldoende en pas als het paard sterker wordt kan een hele lange zijde gevraagd worden.

PaardenBegrijpen PaardenBegrijpen  PaardenBegrijpen

De oefening wordt eerst in stap aangeleerd en uitgevoerd, later ook in draf en galop.

Variaties

  • De oefening kan in stap, draf en tenslotte ook in galop geoefend worden.
  • De travers kan op de hoefslag gereden worden maar ook in wendingen en op de volte.
  • Op de volte kan de verzameling van het paard verbeterd worden, omdat de achterbenen een kortere afstand afleggen en daardoor zwaarder belast worden.
  • Een vloeiende overgang van schouderbinnenwaarts naar travers verbetert de coördinatie en soepelheid van het paard en de gehoorzaamheid aan de hulpen.

PaardenBegrijpen PaardenBegrijpen PaardenBegrijpen

 

3 reacties op “Travers


Comment author said

Door Lizette op 16 december 2018 om 10:02

supper goeie uitleg

 

Comment author said

Door saskia grooters op 10 februari 2013 om 19:18

Duidelijke uitleg! Bedankt! Qua uitleg heb ik behoefte aan de hulpen voor de travers, en dan vooral de hulpen vanaf de grond.

 

Comment author said

Door Lore Blancke op 17 februari 2013 om 14:07

Dankjewel voor alle duidelijke uitleg 🙂
Ik begrijp alleen niet goed hoe je concreet al die dingen aan je paard aanleert; je staat namelijk aan de voorhand van het paard, maar toch krijg je het voor elkaar zijn achterhand naar binnen te vragen.
Groetjes Lore

 

Plaats een reactie


*