headershadow

Latest Blogposts

Artrose

Deze 14-jarige merrie, genaamd Jaurena, heeft artrose in de kogel van de rechter voorvoet, waar ze last van heeft. Daardoor liep de merrie vaak onregelmatig.

 Probleem

Artrose is een aandoening van de gewrichten.

Gewrichten zorgen er voor dat het lichaam flexibel is, ze zorgen er voor dat het paard zijn benen kan buigen en strekken. In een gewricht komen twee botten bij elkaar.

Om een bot heen ligt het gladde gewrichtskraakbeen. Als dat kraakbeen beschadigd raakt, kunnen er ook problemen ontstaan met het onderliggende bot. Dit is dan niet meer goed beschermd en kan dikker en misvormd raken.

Hierdoor worden bewegingen pijnlijk en het paard krijgt de neiging om het gewricht steeds minder te gaan bewegen, waardoor het onregelmatig en stijver gaat lopen.

Oorzaak

Artrose kan op verschillende manieren ontstaan. Meestal is de oorzaak slijtage die van nature ontstaat bij het ouder worden. Maar ook overbelasting speel vaak een rol. Dit paard is linksgebogen en liep teveel in de voorhand. Door de linksbuiging stuwt het paard teveel met haar sterke linkerachterbeen en plaatst het paard dit been naast de massa. Daardoor stuwt ze alle massa over de diagonaal op het rechtervoorbeen, waardoor overbelasting ontstaat.

Artrose kan wel pijnlijk zijn, maar een paard kan er oud mee worden. Adequate gymnastische lichaamsoefeningen, om de voorhand te ontlasten zijn een juiste ondersteuning om de overbelasting weg te nemen en zo de pijn te verlichten en zelfs weg te nemen.

Oplossing

Om de klachten bij artrose te verminderen is de neiging van het paard om het pijnlijke gewricht steeds minder te bewegen, maar dit is niet verstandig: de spieren worden dan alleen maar slapper en stijver. De oplossing is in beweging blijven en regelmatig gymnastische oefeningen doen. Schoudervoor en schouderbinnenwaarts zijn goede oefeningen en worden ook wel eens ’’de aspirine’’ van de dressuur genoemd. Met deze oefeningen worden nl. heel veel problemen verlicht, omdat ze er voor zorgen dat het binnenachterbeen goed plaatst en gewicht overneemt.

Door het paard in de juiste lengtebuiging te rijden op de volte en in de zijgangen, zowel links- als rechtsom, komt de binnenheup naar voren, waardoor het binnen achterbeen kan ondertreden. Zo kunnen de achterbenen goed leren dragen en kunnen gewicht van de voorhand overnemen.

1 reactie op “Artrose


Comment author said

Door Lore Vandamme op 13 april 2015 om 13:10

Hallo,

Zijn er oefeningen die kunnen helpen of die moeten vermeden worden bij een paard dat artrose heeft in de knieën van de achterbenen? De ene dierenarts zegt ons dat we veel voorwaarts moeten trainen, maar de andere zegt dan weer dat we ze veel zijwaarts moeten laten gaan… We zitten met onze handen in het haar. Onze merrie wordt 12 dit jaar, veel te vroeg dus om afgeschreven te worden! We rijden er al 4 jaar af en toe meer mee en dan meestal enkel in stap. Verder doen we ook rechtricht oefeningen (cirkelwerk, schouderbinnen en traver), maar we weten dus niet of dit ok is en of er bepaalde oefeningen heel goed of net niet goed zijn voor artrose in de knieën van de achterhand…

Hulp, raad en/of info is zeker welkom!

 

Plaats een reactie


*