headershadow

Latest Blogposts

Aandachtsgebieden

Bij het rechtrichten streven we naar een paard dat in balans is, een ruiter die in balans is en een harmonieuze relatie tussen ruiter en paard.

Een paard dat fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel in balans is, is een plezier om mee te werken. En voor het paard geldt hetzelfde: een ruiter die fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel in balans is, is een plezier om mee te werken!

Als alles in balans is, kunnen we de wereld veroveren met ons paard.

Het paard

Aandachtstgebieden rechtrichten

In de training van een paard streven we naar balans op meerdere vlakken:

  • Lichamelijk
  • Mentaal
  • Emotioneel
  • Spiritueel

Een ontspannen, soepel, sterk en rechtgericht lichaam zal een positief effect hebben op de geest en emoties van het paard. Balans in een paard  zorgt ervoor dat hij zich comfortabel, ontspannen, zelfverzekerd en vol vertrouwen voelt, hij is respectvol en bereidwilling en dat is nodig als we het paard oefeningen willen leren. Door de jarenlange opleiding van het paard zal zijn wijsheid  toenemen en zijn waardigheid, trots en innerlijke kracht zullen tot bloei komen.

Bij het rechtrichten is de ruiter zijn persoonlijke fitness trainer en ontwikkelingscoach om hem te begeleiden in het bereiken van zijn volledige potentieel op alle vier de niveaus.

De ruiter

Als ruiter moeten we het goede voorbeeld geven. Ruiters verwachten fysieke, mentale, emotionele en spirituele perfectie van hun paard, maar sommige ruiters laten hun eigen lichaam, mentaliteit, emoties en spiritualiteit versloffen. Wanneer echter de harmonie ontbreekt aan de binnen- en buitenkant van een ruiter, is het moeilijk om een nuttige en inspirerende trainer te zijn voor het paard.

Daarom moeten we ervoor zorgen dat we gezond eten, aan Pilates, Yoga, Tai Chi, meditatie of andere oefeningen doen en we het is aan te raden om jezelf te ontwikkelen. Dit om in balans te geraken op de volgende vlakken:

  • Aandachtstgebieden rechtrichtenLichamelijk
  • Mentaal
  • Emotioneel
  • Spiritueel

We moeten niet alleen leren hoe we onze paarden moeten trainen en onze trainerskwaliteiten ontwikkelen, maar we moeten ook onszelf dagelijks ontwikkelen op alle bovengenoemde gebieden om ons volledige potentieel te bereiken op alle vier de niveaus.

Door dagelijks te focussen op constante en voortdurende verbetering op velerlei gebied, kunnen we de beste ruiter en trainer worden die we kunnen zijn.

De relatie

Aandachtstgebieden rechtrichten

Wanneer we onszelf en onze paarden op alle niveau’s ontwikkelen en verbeteren, zal de relatie met ons paard zich steeds meer verbreden en verdiepen.

In deze relatie kunnen we ons paard begeleiden om soepeler en sterker in zijn lichaam te worden en we kunnen hem aanmoedigen om dat op een rustige, ontspannen, zelfverzekerde, trotse manier te doen, waarbij hij ons kan vertrouwen en respecteren.

Onze paard zal daardoor elke dag uitkijken naar het samen dingen ondernemen in plaats van weg te lopen als hij ons ziet.

Is iets uit balans? Zie het als een kans!

Zoals alles in de vrije natuur, is balans niet een gefixeerd eindresultaat waar we ons uiteindelijk in zullen bevinden en een vaste toestand die we nooit meer kwijt zullen raken. Zoals wel bekend is de enige constante in ons leven… verandering!

balansDe hele natuur gaat door cycli van veranderingen, dus ook balans zal komen en gaan. Balans is als dag en nacht, regen en zon, de wisseling van de seizoenen, als het winterhaar van het paard dat komt en gaat.

Bij het rechtrichten streven we naar een gebalanceerde ruiter, een gebalanceerd paard en een harmonieuze relatie, maar we moeten accepteren dat er soms ook weer iets uit balans gaat, dat er onbalans ontstaat. Zo is het leven, zo is moeder natuur.

Voel je er niet ongemakkelijk onder, het is niet ‘fout’, of ‘slecht’, of ‘niet eerlijk’. Geef ook niets en niemand de schuld en probeer niet een excuus te vinden. Accepteer da thet erbij hoort. Moeilijkheden en confrontaties leiden tot positieve veranderingen en groei, omdat we er van leren. We leren juist van de dingen die moeilijk zijn.

Doe dus gewoon als de natuur: het weer in evenwicht brengen en gewoonweg herbalanceren is de natuurlijke manier van omgaan met problemen.

balans

Is er iets uit balans? Zie dat als een kans!

Blijf kalm en ga gewoon door, wees flexibel en richt je op constante en voortdurende verbetering.

In het gevoel van ontdekken, leren en groeien ligt de voldoening, niet in het vinden van de ultieme uitgebalanceerde situatie.

Als jij en je paard vooruit gaan in het leven, als jullie beiden vorderingen maken op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel gebied, zullen jij en je paard je goed voelen en samen happy zijn.

1 reactie op “Aandachtsgebieden


Comment author said

Door connie bulsink op 20 februari 2013 om 08:43

zo waar en aan de lijve ondervonden

 

Plaats een reactie


*